Landschap van stress

Stress en met aandacht leven is als water en vuur. Stress fixeert en de geest is het meest verbrokkelend bezig wanneer hij zich aan het één vastklampt en het ander probeert te vermijden of te ontvluchten. Via mindfulness blijf je erbij, omdat dit je een andere invalshoek biedt: het plaatst alles in een ruimer perspectief en leert je anders met je ervaringen omgaan.

 

Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor een stressgevoel. We kunnen proberen om onze reactie daarop te veranderen. Immers, de manier waarop we met de dingen omgaan, bepaalt of ze ons leven beheersen of dat we er op een wat luchtiger manier tegenover kunnen staan.

 

Door ons bewust te worden van de gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die door gebeurtenissen worden opgeroepen, krijgen we de kans om er op een andere en mogelijk betere manier op te reageren. We gaan dan niet mee in onze gewoonte en automatische reactie. Afkeer, weerzin, boosheid, irritatie, ervan weglopen, vermijden, onderdrukken zijn allemaal voorbeelden van reactief gedrag, gedrag op de automatische piloot.  Je bent al in de weerstand voordat je er erg in hebt, of je valt tegen iemand uit terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Reactief gedrag geeft vaak een korte ontlading of opluchting, maar draagt op langere termijn meestal niet bij aan je welzijn.

 

 In de mindfulness training gaat het erom dat je stress, klachten en problemen het beste voorkomt door je aandacht te brengen naar datgene wat je als onprettig ervaart en daar voor een moment bij te blijven, met geduld en vertrouwen. We oefenen in het kijken naar stress, en deze vanuit aandacht te beantwoorden in plaats van te reageren vanuit een reflex. De manier waarop je dit kan doen op een stressmoment is door: stil te staan, te ademen, te kijken en vervolgens bewust te handelen.

 

Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor een spanning of een stressgevoel. Wat we kunnen proberen is om onze reactie daarop te veranderen. Immers, de manier waarop we met de dingen omgaan, bepaalt of ze ons leven beheersen of dat we er op een wat luchtiger manier tegenover kunnen staan.

 

Afkeer, weerzin, boosheid, irritatie, ervan weglopen, vermijden, onderdrukken zijn allemaal voorbeelden van reactief gedrag, gedrag op de automatische piloot. Je bent al in weerstand tegen iets voordat je er erg in hebt, of je valt tegen iemand uit terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Reactief gedrag geeft vaak een korte ontlading of opluchting, maar draagt op langere termijn meestal niet bij aan je welzijn.

 

In de mindfulnessbeoefening gaat het erom dat je stress, klachten en problemen het beste voorkomt door je aandacht te brengen naar datgene wat je als onprettig ervaart en daarvoor een moment bij te blijven, met geduld en vertrouwen. Door ons bewust te worden van de gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die door gebeurtenissen worden opgeroepen, krijgen we de kans om er op een andere, en mogelijk betere manier op te reageren. We gaan dan niet mee in onze automatische reactie. Anders kijken naar stress We oefenen in het kijken naar stress, en deze vanuit aandacht te beantwoorden in plaats van te reageren vanuit een reflex. De manier waarop je dat kan doen tijdens een stressmoment is door opmerkzaam te zijn door stil te staan, te ademen en te kijken, en daarna bewust te handelen.

 

Met name de ademruimte is een mooie oefening om even stil te staan, om op te merken hoe het op dat moment met je is; hoe voelt je lichaam, hoe is je adem en welke gedachten en emoties zijn er? Je gaat er niet op in, je kijkt er alleen maar naar. Je adem gebruik je als anker om je aandacht naar terug te brengen. En zo contact te maken met het huidige moment.

 

Door bij een onprettige gebeurtenis stil te staan, te ademen en er met belangstelling naar te kijken, plaats je aandacht tussen de onprettige gebeurtenis en je antwoord daarop. En dan blijkt ineens dat er meer mogelijk is dan de automatische reacties. Er ontstaat vrijheid om een keuze te maken. En dat maakt dat je bewuster kunt handelen. Opmerkzaamheid ontwikkelt zich in stapjes Als je opmerkzamer gaat leven, zul je ook meer registreren hoe vaak je dingen nog automatisch doet. Dat is niet altijd prettig. Je kunt er zelfs door ontmoedigd worden en denken: ‘Wie heeft er eigenlijk de leiding in mijn leven, ikzelf of mijn automatische patronen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0